Dag 11 – 31 juli 2014 torsdag

Idag har det varit en av de vackraste dagarna här i Cagnes-sur-Mer. Det har varit strålande sol och klarblå himmel hela dagen och inte ett enda moln har syns till. Temperaturen låg på ca 31 grader och det tycker jag är skönt. Om det är så varmt hemma i Sverige är det en helt annan värme än här. Jag klarar värmen bättre i södra Europa, eftersom luften och luftfuktigheten är helt annorlunda. Värmen blir mer tryckande hemma. Här rör sig luften på ett helt annat sätt. Överhuvudtaget har vi haft bra väder under tiden som vi har varit här. Helt underbart! Visserligen har vi fått rapporter hemifrån om att det har varit tropisk värme, men det gör mig inte så mycket eftersom det känns lättare att vara iväg och ha semester än att vara hemma och ha semester. Hemma är det så mycket som behöver göras, medan här kan man inte göra så mycket annat än ha semester och njuta.

Apropå rapporter hemifrån så börjar det nog komma en del abstinensbesvär för min man. Vi har nämligen varit utan WiFi sedan i lördags morse och det kliar ttroligen i fingrarna. Själv tycker jag att det är rätt skönt att inte ständigt vara uppkopplad, utan vi har semester även från internet. Men visst blir man avskärmad! Jag har ingen aning om vad som händer i världen. Dessutom befinner vi oss i ett land där man inte förstår löpsedlarna, så de är inte heller till någon hjälp. Alla kanaler på vår TV är dessutom franska. Men istället kan vi njuta av nuet, vädret, stranden, bilar, båtar och så vidare.

Vi började dagen med en lugn morgon och en rejäl frukost, eftersom vi tänkte oss en dag på stranden. Vädret var som sagt på vår sida och vi lastade in oss i bilen för en färd till Antibes på ca 13 km. Antibes är från början en grekisk koloni och det märks i arkitekturen och i en del andra synliga symboler, så som exempelvis statyer. De 13 kilometerna tog oss ungefär 50 minuter att köra. Det var bilar, köer och trafiksignaler som ställde till det. Visserligen stod vi aldrig stilla helt, men fort gick det inte. Dock var det lätt att hitta till Antibes och en parkering nära Le Plage fick vi tag på. Antibes såg ut att vara en trevlig stad. Jag hann att se en hel del av centrum, eftersom vi körde igenom det. Efter idag kan jag förresten ärligt säga att nu börjar vi hitta bland dessa förvirrande vägar. Det känns skönt! Helst eftersom jag tidigare alltid har kunnat hitta överallt, men här ställde vägarna verkligen till det för mitt lokalsinne.

Antibes är en gammal stad med mycket historia i varje gatuhörn och ingår i departement Alpes-Maritimes samt regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur. Närheten till den högteknologiska forsknings- och företagsbyn Sophia-Antipolis gör att Antibes är den mest snabbväxande staden på Franska Rivieran. 2010 var det ca. 75 553 invånare i staden. Det är även många kända människor som bor vissa delar av året och de räknas inte in som bofasta. Dessa människor bor i Cap d’Antibes som räknas som ett av världens mest exklusiva villaområden.

Antibes grundades av grekerna på 300-talet som en koloni och hette då Antipolis (= ”Istället ort/plats”, fri egen tolkning; ersättningsplats (för tidigare boplats)). Det grekiska namnet lever kvar i den närliggande högteknologiska forsknings- och företagsbyn Sophia-Antipolis. Antibes har en liten men gammaldags stadskärna där gatorna, gränderna och torgen är som en labyrint. Runt stadskärnan går det en medeltida ringmur som byggdes för att skydda invånarna mot erövrare och sjukdomsepidemier.

Den naturligt skyddade hamnen i Antibes byggdes ut och blev en viktig handelsplats under romarriket. Under tidens gång har Antibes tillhört olika folkslag; liguriska kelter, greker, romare, galler, etc. Slutligen var det Frankrike som tog makten i Antibes. Alla erövringar som gjordes av Antibes ledde till att delar av staden förstördes.

Under 1300-talet byggde ätten Grimaldi (hertigfamiljen i Monaco) ett slott i Antibes, Chateau Grimaldi. Slottet har genom århundradena varit bostad för olika franska kungar, stadshus samt dess nuvarande uppgift som Picasso Museum.

Runt mitten av 1900-talet började de rika människorna upptäcka Antibes och började bygga sina lyxvillor. Det här gjorde att Antibes hamn, som hade fallit i glömska, levde upp och är idag en av Europas största privathamnar, Port Vauban. Längst ut ligger lyxyachter som storleksmässigt utgör  de 100 största yachterna i världen.

Lyxyacht ute till havs.

Lyxyacht ute till havs.

Sandstranden i Antibes var inte så stor med tanke på alla människor som höll till där, men efter dagarna på den steniga stranden här i Cagnes-sur-Mer var det en trevlig omväxling med sand. Vi lyckades hitta en liten plätt som vi kunde slå oss ner på. Barnen doppade sig direkt och sedan byggde de sandslott och olika sorters försvarsbefästningar som var sammanbundna med vallgravar. Tyvärr hann havets vågor slå sönder deras bygge innan jag tog kort på det. Det såg i alla fall fint ut och det var flera människor som tittade på vad de byggde.

Plage de la Salis längs med Promenade Pierre Merli.

Plage de la Salis längs med Promenade Pierre Merli.

När vi hade varit där några timmar var det dags för lunchen som vi hade med oss. Den var liknande den som vi hade igår. Dock var det ett annat bröd och jag kan säga att det gjorde stor skillnad. Det finns nog inget som slår nybakat bröd. Det brödet vi hade idag var en dag gammalt. Barnen åt glatt i alla fall och pålägget gick åt. Det var lite roligt att familjen som var bredvid oss också var svenskar och när vi hade ätit gick de och köpte sig var sin baguette. Kanske var det vi som inspirerade, vem vet? Sedan var vi där en stund till och badade en gång till innan det var dags att ta oss tillbaka till huset igen. De fyra unga killar som vi lämnade plats åt på stranden var förresten danskar.

Le Plage

Le Plage

Trafiken var inte bättre på hemvägen, men trots det flöt det på smidigare. På vägen tillbaka tankade vi dessutom vår bil för dieseln var billigare i Antibes än i Cagnes-sur-Mer, ca 12 kr/l mot 13-14 kr/l. Bilen har den här veckan dragit mycket mer än när vi bilade runt. Nu drog vår silvriga pärla strax under litern. Troligen beroende på trafiken här och på hur vägarna är konstruerade över kullarna. Det blir mycket körning på första och andra växeln i de nästan lodräta backarna. Vår stackars bil har inte kunnat köra på 6:an på flera dagar, eller ens över treans växel. Idag var första gången på länge.

Tillbaka i huset gick vi ner till poolen och var där en stund innan det var dags att laga mat.

Palmen som står vid ingången till poolen.

Palmen som står vid ingången till poolen.

Det är verkligen en rolig utmaning att hitta på något att göra på färre råvaror än vad jag brukar använda hemma. Idag blev det en pastarätt med strimlat nötkött och gröna bönor. Det blev gott och barnen åt så att det stod ut genom öronen. Sedan blev vi trötta allihopa. Några läste en stund eller ritade fina teckningar. Därefter tränade vi karate, medan min man var ute och sprang. Det gick rätt hyfsat för mig, trots att jag försökte mig på en ny kata, Heian Shodan. Dock klarade jag inte av att göra shuto i rätt ställning idag. Det blir något som jag får träna på under hösten.

När träningen var klar spelade vi ”Fia med knuff”. Det var roligt! Jag ledde, men tyvärr hann vi inte spela klart eftersom klockan började bli mycket. Vi tog en kvällsfika och sedan var det dags för sängen. Nu sitter jag här på terrassen och myser. Det är en härlig ljummen kväll, men tyvärr tycker även myggen det. Egentligen borde man väl gå och lägga sig, fast det är så ljuvligt att sitta här och tänka igenom dagen. Tänker man dessutom lite framåt så är det faktiskt vår sista dag här imorgon. Det känns lite vemodigt, men samtidigt ska det bli roligt att röra på sig igen. De ställen som vi ska vidare till har varken min man eller jag varit på tidigare. Spännande! Men nu ska vi återgå till nuet och imorgon ska vi göra det som vi inte har hunnit tidigare i veckan och besöka de platser här i Cagnes-sur-Mer som vi vill se igen.

Ha det gott mina vänner så hörs vi imorgon.

Det här inlägget postades i Familjen, Historia, Reflektioner, Semester, Väder och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Dag 11 – 31 juli 2014 torsdag

  1. Anna-Maria skriver:

    Flera dagar utan wifi? Jag hade blivit galen! Förstår dock att du tycker det var skönt o slippa det ett tag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s