Dag 10 – 30 juli 2014 onsdag

Klockan ringde kvart i sex och det kändes verkligen tidigt, men vi var tvungna att vakna så tidigt för att få nyckeln och låsa efter våra reskamrater som idag åkte sin väg. Sedan kröp vi ner och sov en stund till. Barnen märkte ingenting utan sov gott hela tiden. När frukosten var avklarad satte vi oss i bilen och körde längs med strandpromenaden mot Nice (Promenade de la Plage i Cagnes-sur-Mer / Promenade des Anglais (efter engelsmannen som tog initiativ till att göra en strandpromenad) i Nice).

Promenade de la Plage

Promenade de la Plage

Det är så vackert att köra där med palmerna och Medelhavet i bakgrunden. Men min man kunde inte njuta av den vackra utsikten eftersom han försökte hänga med i trafiken. Det är en riktig utmaning, men om man bara lägger sig i den mittersta filen och håller koll åt höger, vänster, framåt och bakåt, helst samtidigt, så fungerar det! Vespor kan dyka upp precis överallt, helst mellan filerna, och gärna samtidigt som man själv försöker byta fil. Allting gick dock bra och vi kunde parkera bilen i ett parkeringshus nära operahuset i Nice.

Gamla stan i Nice

Gamla stan i Nice

Nice är den Franska Rivierans centrum. Det ligger i Frankrikes sydöstra hörn i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, departement Alpes-Maritimes. Där finns Frankrikes tredje största flygplats som är byggd i flodmynningen Var ute i Medelhavet med hjälp av schaktmassor, Côte d’Azur International Airport. Nice har  348 721 invånare och hela storstadsområdet (Nice – Cannes) är invånarantalet 927 000 (2007).

Runt 350 f.kr. grundades Nice av grekiska upptäcktsresanden. De kallade staden för Nice efter den grekiska segergudinnan Nike. Grekerna var kvar i kolonin tills romarna tog över 154 f.kr. Romarna behöll sin makt över staden i många århundraden. De gjorde Nice till ett viktigt biskopssäte 300 e.kr. Romarnas makt bröts inte förrän under 900-talet e.kr. Makten togs över av grevarna i Provence och de behöll den fram till 1388 då Nice hamnade under hertigdömet Savojen. Nice erövrades 1543, 1691 och 1706 av Frankrike men återlämnades varje gång till Savojen efter fredsavtal. Men 1792 lämnades inte Nice tillbaka av Frankrike efter att ha belägrat staden, utan fram till 1814 tillhörde det Frankrike. Mellan 1814 – 1860 kom det att tillhöra kungariket Sardinien. Från och med 1860 förblev Nice franskt efter ett avtal som Napoleon III gjorde med Sardinien som ett led att få Italien att enas. Eftersom Nice har tillhört Italien i olika omgångar (landsgränsen utgjordes tidigare av floden Var) är italienskan utbredd och talas av många invånare. Den italienska påverkan märks även i gatunamn och restauranger. Dessutom är dialekten i Nice en blandning av franska, italienska samt provencalska. Det gör att den faktiskt räknas som ett eget språk.

Katedralen i Nice

Katedralen i Nice

Under förmiddagen flanerade vi runt i den gamla delen av Nice och såg mycket intressant och spännande saker; affärer, matställen, fontäner, underhållare, mimare, etc. Vi tittade även på katedralen, men tyvärr kom vi försent för de höll på att renovera den och hade därför bara öppet under begränsade tider. Den var i alla fall väldigt fin att se på från utsidan. Istället gick vi vidare till utkanten av centrum och gick upp för en vacker trappa som låg precis vid kyrkogården uppe på en kulle. Vilken utsikt vi fick se när vi kom upp! Det var en panoramabild över hela Nice med Medelhavet och flygplatsen Côte d’Azur på ena sidan och sedan kunde vi se centrum och alla de rikare kvarteren tillsammans med de inte så fashionabla områdena i Nice. Det var verkligen vackert och värt den mödosamma vandringen uppför. Jag kan säga att det kändes att det var 29 grader varmt när man hade vandrat halvvägs uppför kullen.

Utsikten vid trappan till Slottskullen, Rue Rosetti.

Utsikten vid trappan till Slottskullen, Rue Rosetti.

Colline du Chateâu – (Slottet Trevlig) Chateâu de Nice ligger uppe på det som kallas för slottskullen. Slottskullen består av kalksten som reser sig 93 meter över havet. Redan under 1100-talet nämns slottet och troligen byggdes slottet och den tillhörande katedralen långt tidigare och var från början enbart en fästning som skulle försvara Nices strategiska läge vid Medelhavet. Tyvärr förstördes Chateâut vid de olika belägringarna som Nice råkade ut för, men varje gång restaurerades det. Men belägringen 1705 resulterade i att Ludvig XIV beordrade att slottet skulle totalförstöras 1706. Det byggdes aldrig upp igen, utan låg i ruiner fram till 1830 då kung Karl Felix bestämde att det skulle anläggas en park med ett hisnande vattenfall. Denna park blev sedan omtalad, först och främst av Napoleon III som ansåg att det var det vackraste landskap som han hade sett. Idag kan man från slottskullen se en fantastisk utsikt över hela Nice.

Nice

Nice

Därefter gick vi tillbaka ner igen och köpte alldeles nybakat bröd på ett bageri. Sedan letade vi efter en affär som sålde någon form av pålägg. Det lyckades vi inte hitta, så vi körde tillbaka till Cagnes-sur-Mer istället och handlade där. När maten var inhandlad körde vi ner till vår steniga, men trevliga, lilla strand och åt lunch där. Det var otroligt gott och lunchen avslutades med ett dopp på nästan en timme i Medelhavet. Skönt! Jag skulle kunna trivas att stanna här lite längre. Det är nog bara trafiken som jag inte gillar. Men troligen hade jag vant mig med tiden.

Efter stunden på stranden åkte vi och handlade middagsmaten och mat till frukosten imorgon på Casino Supermarché. Vi kom hem vid fem-tiden och då var barnen varma igen och ville bada i poolen. Under tiden lagade jag färsbiffar till middag. När middagen var avklarad gick min man och pojkarna ut för att gå en runda. Det blev en rejäl runda på 5 km runt berget vi bor på, men de var besvikna när de kom hem för att det inte var längre som de hade gått. Dock syntes det att de var både trötta och varma när de kom hem. Medan de var ute så tvättade jag och Prinsessan upp några kläder. Det är något som jag tycker är vansinnigt tråkigt, men det är något som måste göras och helst när man är på semester i så många dagar. Synd att det inte fanns tvättmaskin i huset, fast jag ska inte klaga. Huset är utrustat med många finesser så som diskmaskin, micro, vattenkokare, kaffebryggare, etc.

Vi fick i alla fall de trötta barnen i säng och troligen drömmer de om Antibes. Det är nämligen dit vi ställer kosan imorgon.

Det här inlägget postades i Familjen, Historia, Reflektioner, Semester och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dag 10 – 30 juli 2014 onsdag

  1. Anna-Maria skriver:

    Vackra bilder! Tur att det gick bra med körningen även denna gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s