Dag 7 – 27 juli 2014 söndag

Underbara sol! Det var så härligt när vi öppnade fönsterluckorna och såg att solen var uppe och himlen var alldeles klarblå. Men egentligen ville jag inte vakna, eftersom jag faktiskt inte hade sovit så bra. Det var så mycket nya ljud och mycket som var annorlunda. Dessutom tror jag att jag var övertrött. Dock hjälpte solen till och den fina utsikten från fönstret gjorde att jag vaknade till fort.

Utsikt från vårt sovrum.

Utsikt från vårt sovrum.

Vi kom i kläderna och tillsammans lagade vi frukost. Under tiden gick barnen och N ner till poolen och tog sig ett morgondopp. De var helt ensamma där så dags. Jag tror att grannarna sov fortfarande. Sedan serverades den enkla, men goda, frukosten. Därefter samlade vi ihop våra saker för en dag på stranden. Vi satte oss i våra bilar och åkte ner till parkeringen vid Hippodrome de la Côte d’Azur där vi sedan tog oss till den allmäna stranden. Det blev alltså inte stranden i Antibes utan den här i Cagnes-sur-Mer. Men det gjorde absolut inget för den var fin med runda stenar i olika storlekar som var helt perfekta att bygga fina torn med.

La Plage i Cros-de-Cagnes.

La Plage i Cros-de-Cagnes.

Cagnes-sur-Mer är en stad som ligger på Franska Rivieran i departement Alpes-Maritimes och regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) och är uppdelad i olika delar, t. ex. centrum ligger inte längs med den 3,5 km långa kusten i bukten Baie des Anges utan vid foten av den äldsta delen Haut de Cagnes (= den höga delen av Cagnes) uppe på en kulle. Den andra äldsta delen är Cros-de-Cagnes, ett gammalt fiskesamhälle som tillhör Cagnes-sur-Mer. Där bedrivs fortfarande fiske aktivt från hamnen. I norra delen av området finns det två berg; Baou de la Gaude och Baou de St Jeannet. Från dessa berg rinner floden La Cagnes som har gett staden dess namn. Staden är liten om man ser enbart till ytan, men folkmängden är  trots detta ca. 49 000.

Ordet ”Cagnes” är från början liguriskt och betyder ungefär ”boplats på den rundade kullen”. Området var från början bebott av liguriska kelter och därefter var det gallo-romare som tog över makten. Från 1500-talet och framåt räknades hela området som ett gränsland mellan Frankrike och grevskapet Savoy. Cagnes gyllene era var under Ludvig XIII:s regeringsperiod. Då gjordes bland annat Jean-Henri Grimaldis slott om till ett vackert boende, ca 1620. Ludvig XIV och Ludvig XV gjorde att det blev sämre för befolkningen i Cagnes på grund av alla krig. Under franska revolutionen fanns det mest bönder i Cagnes.

Dessa bönder begav sig två gånger om året ner till kusten som bestod av kärr och sten för att fiska och bodde vid dessa tillfällen i skjul i området Cros-de-Cagnes (cros = tom, ihålig). Cros-de-Cagnes växte så småningom och människorna började stanna längre på platsen. Detta gjorde att det fanns behov av affärer, skolor och frisörer. Cagnes växte samman med Cros-de-Cagnes och bildade en tätort som baserades på fiskerinäring och odlingar på kullarna i de norra delarna.

I början av 1900-talet började Cagnes tilltala konstnärer, så som Pierre-Auguste Renoir. Det här spred sig och flera impressionister kom dit för att diskutera och utöva sitt konstnärskap. Konstnärerna och deras mentorer hjälpte till att göra området intressant och turistvänligt. Idag ger turistnäringen den största inkomsten till de som bor i Cagnes.

Utsikt över Cagnes-Sur-Mer från Haut-de-Cagnes.

Utsikt över Cagnes-sur-Mer från Haut-de-Cagnes.

Vi tillbringade några timmar vid havet och nästan alla barnen låg i hela tiden. Dock lyckades jag inte få i min man. Jag tyckte att han i alla fall skulle doppa sig. Det är i alla fall Medelhavet. Det gick inte alls! Han är bra envis min gubbe… Men sedan kom tidvattnet och strömmarna blev så starka så vi bestämde oss för att gå och äta lunch istället. Vi hittade en kinarestaurang och där stannade vi länge. Det var riktigt gott med kinamat efter att ha levt på pasta och pizza i flera dagar. Jag tror att alla blev nöjda, för det blev tabberas på alla faten. Därefter åkte vi tillbaka till huset, men på vägen hem försökte vi handla i den lokala affären Casino fast den hade hunnit stänga medan vi var på stranden. Vi får göra ett nytt försök imorgon istället, när det inte är söndag och tidig stängning överallt.

Väl i huset igen ville barnen bada i poolen. Den här gången var vi inte själva i poolen. De som var där var svenskar som tillhörde huset bredvid oss samt ett av fackets övriga hus här. Det var skönt att komma i poolen igen, eftersom det var 41 grader varmt. Barnen dök och simmade och till och med vår Prinsessa kunde hoppa från kanten och simmade även under vattnet. Om vädret fortsätter så här kommer hon att vara en riktig fisk, precis som Kronprinsen och Prinsen.

Jag och M gick upp efter en stund och satte oss för att läsa i solstolarna, men det blev för varmt så vi fick placera oss i skuggan istället. Vår Kronprins och sonen i våra vänners familj tittade på en film som de andra inte fick se på efter badet och jag och de andra barnen spelade kort istället. Under tiden solade en del vuxna eller duschade. Därefter var det dags för att laga middag tillsammans. Det blev stekta benfria kotletter, pasta och broccoli. Jag tror att alla gillade det. Resterna som blev över  gjorde jag en pastagratäng på, som vi kan ha  till frukost imorgon.

Vid halv åtta-tiden på kvällen badade barnen en gång till. Det märktes när de kom upp från poolen att de var trötta och därför började vi kvällsläggningen, men först firade N, M och deras son vår Kronprins. De har inte haft möjlighet till det tidigare. Kronprinsen blev väldigt glad för sin present, ett presentkort på bio, och jag tror att han redan har funderat ut vilken film han ska se. Nu ligger i alla fall alla barnen och det börjar bli dags för mig att också gå och knyta mig.

Det här inlägget postades i Familjen, Historia, Reflektioner, Semester, Väder och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dag 7 – 27 juli 2014 söndag

  1. Anna-Maria skriver:

    Åh, vilken härlig dag ni har haft! Kul att ni hittade en kinesisk restaurang också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s