Recept på ett annorlunda ställe

Jag och Kronprinsen hittade ett recept där man aldrig kunde tro att det skulle finnas. Det var i hans mattebok och receptet var på en Fransk Chokladtårta. Receptet ingick i en läsuppgift som fanns med i hans hemuppgift. När han satt där och klurade på den så sa Kronprinsen helt plötsligt till mig: ”Mamma, tror du att man skulle kunna göra den här tårtan på riktigt?”. Tillsammans gick vi sedan igenom receptet och jag kunde konstatera att det troligtvis skulle gå. När fredagen kom så provade vi och resultatet blev mycket bra och gott. Alla i familjen tyckte om tårtan och därför tänkte jag dela med mig av receptet här på bloggen, så att ni också kan njuta av denna chokladbomb.

Det bästa med det här receptet är att tårtan lätt kunde göras mjölkfri och jag tror faktiskt att den blir bra även som glutenfri. I receptet som följer kommer jag att skriva ingredienserna och sedan ge förslag på vad man kan använda istället för mejeriprodukter och vetemjöl. Mejeriprodukterna kan även bytas mot låglaktos eller laktosfria produkter.

Fransk Chokladtårta

Fransk Chokladtårta

Ingredienser:

  1. 320 g mörk choklad (finns mjölkfri blockchoklad eller choklad över 70 % är oftast mjölkfria)
  2. 160 g smör eller margarin (kan väljas mjölkfri)
  3. 2 dl strösocker
  4. 5 ägg
  5. 1 dl vetemjöl (fungerar med potatismjöl).
  • Smält chokladen och margarinet försiktigt över vattenbad eller i mickovågsugnen.
  • Låt det svalna.
  • Vispa socker och ägg  så att det blir vitt och poröst.
  • Vänd sedan försiktigt ned mjölet och chokladblandningen.
  • Smörj en form med löstagbar kant och häll smeten i formen.
  • Grädda tårtan i 180 grader ca. 30-40 minuter. Tänk på att kakan ska vara kladdig inuti och det gör inget om ovansidan spricker, eftersom vi granerade tårtan med en glasyr. Om man vill så kan tårtan dekoreras med grädde och frukt/bär istället.

Glasyr: 1 dl vispgrädde (havregrädde använde vi), 150 g mörk choklad (finns mjölkfri blockchoklad eller choklad över 70 % är oftast mjölkfria) samt 25 g smör eller margarin (kan väljas mjölkfri, kokosfett eller matlagningsolja).

Värm upp grädden först och smält därefter chokladen i grädden. Tillsätt margarinet på slutet och se till att allting blandas väl. Låt glasyren svalna och ta sedan bort den löstagbara kanten och häll därefter eller bred ut glasyren sedan på chokladtårtan. Ställ tårtan svalt innan servering. Den Franska Chokladtårtan kan serveras med vispad grädde eller glass.

Lycka till och trevlig helg!

Annonser
Det här inlägget postades i Bak- och efterrättsrecept, Recept och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Recept på ett annorlunda ställe

  1. Låter riktigt mumsigt det där!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s