Fettisdagen

Igår var det fettisdagen, semmeldagen eller fastlagsbulledagen. Det beror på vad man väljer att kalla den. Fettisdagen är den tredje dagen innan själva fastan börjar, inom de kristna traditionerna. Dessa tre dagar kallades för fastlagsdagarnaFläsksöndag, Blåmåndag (bullmåndag) samt Fettisdagen (pannkaketisdag eller stenkaketisdag). Vad den kallades beror på var i landet man bor och dessutom varierade det vad man åt dessa fastlagsdagar. Det enda som var gemensamt var att man skulle äta fet och god mat. Fastlagsdagarna var till för att bygga upp inför fastan som börjar med askonsdagen. Askonsdagen är 40 dagar innan påsk, om inte söndagarna räknades in så i praktiken är det 46 dagar. På söndagarna fastade man inte, så därför är de inte med i de 40 dagarna. Talet 40 valdes eftersom det är ett av de heliga talen som finns med i Bibeln. När fastan väl hade börjat fick man inte äta vissa sorts mat. Det enda som finns kvar av fastlagstraditionen är traditionen att äta semlor.

Idag tänkte jag ge er ett recept på mycket goda och luftiga semlor. Dessa fastlagsbullar kan göras mjölkfria.

Semlor: ca 12-15 stycken,

Ugnstemperatur 250 grader eller varmluft 225 grader

  • 100 g margarin eller smör (mjölkfritt eller laktosfritt fungerar bra)
  • 3 dl mjölk (havrebaserad mjölk/grädde eller sojamjölk går utmärkt att använda)
  • 50 g jäst (för söta degar är bäst att använda)
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • knappt 1 liter vetemjöl

Pensling: 1 ägg

Fyllning 1: 150 g mandelmassa

Fyllning 2: 125 g sötmandel, inkråm, ca. 1 dl het mjölk (havrebaserad mjölk, laktosfri eller sojamjölk) samt 1 dl strösocker.

Garnering: 2 dl vispgrädde (mjölkfritt alternativ är Go Green helt klart bäst) samt florsocker.

  1. Smält först matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader.
  2. Smula sedan ner jästen i en degbunke. Tillsätt salt, socker, degspad och ägg. Blanda i hjorthornssalt och mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank. Låt den jäsa 30 minuter i degbunken (jag brukar låta den jäsa i nästan en timme).
  3. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den ytterligare.
  4. Baka ut degen till runda bollar. Lägg dem på bakplåtspapper eller smorda plåtar. Jäs bullarna väl (jag brukar låta dem jäsa ytterligare en timme).
  5. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 minuter.
  6. Låt bullarna kallna.
  7. Skär av lock och gröp ur inkråmet och fyll semlorna med antingen fyllning 1 eller fyllning 2. Fyllning 1 görs genom att skära en bit mandelmassa. Om mandelmassan är hård kan man röra den mjuk med lite grädde från graneringen. Fyllning 2 görs genom att skålla, skala och mala mandeln. Häll den varma mjölken över inkråmet. Tillsätt mandeln och sockret. Fyllningen skall vara ganska lös.
  8. Spritsa eller klicka vispad grädde på de fyllda bullarna. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Ett annat alternativ är att göra en storsemla (med detta recept blir det två stycken). Storsemlan kan serveras skuren i bitar som en tårta. Det är bara att följa receptet ovan och istället forma degen till två stora bullar, ca. 18 cm i diameter. Grädda dem 15-20 minuter i 200 grader (175 grader för varmluftsugn).

Jag tänkte ge er ett annat tips på vägen. Om man tröttnar på att använda mandelmassa och grädde i fastlagsbullen kan man lägga i glass eller vaniljkräm i bullarna. Jag har redan gett er receptet på hemgjord mjölkfriglass därför ger jag er bara receptet på vaniljkräm. Naturligtvis kan man göra den med eller utan mjölk.

Vaniljkräm: 4 portioner

  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk smör (mjölkfritt eller laktosfritt fungerar)
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 dl mjölk/grädde (havremjölk eller laktosfrimjölk) eller 6 dl om man vill göra vaniljsås
  • 3 tsk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda under ständig omrörning. Ta bort kastrullen från värmen när första bubblan syns och krämen har tjocknat. Låt svalna under lock och rör då och då i krämen. När vaniljkrämen har kallnat tillsätt vaniljsockret.

Lycka till!

Annonser
Det här inlägget postades i Bak- och efterrättsrecept, Recept, Religion och traditioner och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s