Kulturmöten i vardagen

Det är intressant med dagens samhälle. Vi möter många människor genom direktkontakt på nätet eller ansikte mot ansikte i verkligheten. Människor i vår omgivning behöver alltså inte ha växt upp under samma förhållanden som jag har gjort. Denna globala värld gör att vi kommer kontakt med många olika kulturer och religioner, som vi kanske inte tänker på. Det kan vara så att grannen eller barnens bästa vänner inte följer de traditioner som vi i vår familj gör. Dessa kulturmöten som vi får ser jag som något positivt. Vi kan lära oss av varandra och dessutom vid en jämförelse inser jag att många av traditionerna och berättelserna är liknande. Det är intressant och spännande. Kulturmöten sker lite varstans i vår vardag. Det sker vid skolan, förskolan, arbetsplatsen, karaten, scouterna, dansen, nätet, fotbollen, handbollen, etc.

Föreläsaren började dagen med att tala om vad som är gemensamt för alla religioner. Det A tog upp var Ninian Smarts sju punkter:

  1. Dogmer: Vad är det personen tror på?
  2. Ritualer: Olika ceremonier som utförs vi speciella händelser, ex. vid födelse eller giftermål. Ritualerna kan vara antingen offentliga eller privata.
  3. Berättelser eller myter: Dessa berättelser är tänkt för att förklara det oförklarliga, att placera in människan i ett större sammanhang.
  4. Upplevelser: Det handlar om känslor och erfarenheter. Människan kan känna mystik, hängivenhet, frigörelse, fruktan, glädje, etc. Det är den personliga upplevelsen som är det centrala.
  5. Etik och moral: Regler och normer för hur en människa skall bete sig och även ibland en förklaring till varför han/hon skall göra på ett visst sätt.
  6. Sociala relationer: Den offentliga upplevelsen. Det är ett trossystem som delas av många och göra att individen blir del av något större. Det ger en identifiering av gruppens  gemenskap och ger bekräftelse och medlemskap – en tillhörighet.
  7. Fysisk och materiell sida: Föremål eller platser som symbolisera det heliga eller övernaturliga.

Enligt föreläsaren ansåg han att dessa sju punkter hjälper människor att vara kreativa, delaktiga och ger ett igenkännande. Vi fick därefter diskutera punkterna i små grupper. Det var både intressant och spännande att höra vad alla hade för åsikter om detta.

Det här var lite av det som vi pratade om under scoutledardagen. Det kommer att komma mera framöver…

Annonser
Det här inlägget postades i Reflektioner, Religion och traditioner, Scout och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s