Julnatt

Nu är det natten mellan julafton och juldagen. Jag har haft en fantastisk dag med mina nära och kära. Det känns så skönt att vi alla får träffas vi juletid. Visserligen får vi inte träffa alla på julafton, men det blir i alla fall någon av dagarna. Jag är så tacksam för det jag har och för alla fina vänner och släktingar. Tack för det jag har! Jag tror att vi ibland behöver tänka till över allting bra i våra liv. Tyvärr ligger vårt fokus på det som väger ner livet till det negativa, men jag tror att mycket blir lättare om vi kan acceptera det och kämpa vidare. Det är inte lätt. Dock tror jag på att göra ett försök.

Idag tänkte jag dela med mig av det som ligger till grund för det kristna firandet. Det är en berättelser som egentligen inte ligger rätt placerad i tiden, enligt alla historiker. Men det är en bra berättelse och även om man inte tror på den kan man njuta av att läsa den. Jag är inte bokstavstroende och naturligtvis vet jag att en berättelse förskönas om den berättas många gånger. Dock har jag alltid fängslat av själva sagan och legenden blev född för mer än 2000 år sedan. Julevangeliet står i Lukasevangeliet 2:1-14:

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var en första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien.

Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härberget.

I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem och de greps av stor förfäran.

Men ängeln sade till dem: ”var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.”

Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud: ”Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt.”

Var rädd om er! Njut och koppla av under helgen. Det är ni värda.

Annonser
Det här inlägget postades i Reflektioner, Religion och traditioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s