Mjölkfritt Julgodis

Det finns så mycket julgodis, som man vill göra. Men jag har kommit fram till att det är bättre att inte göra så många olika sorter utan välj ut några favoriter. Hela vår familj älskar choklad och därför blir sådant julgodis som dominera hos oss. En klassiker är naturligtvis marsipanfigurer som färgas med karamellfärg och doppas i smält choklad. Det är ett roligt och kladdigt pyssel med barnen. Däremot brukar det bli jag som får äta figurerna på julafton. Tydligen är det roligare att göra dem än att äta upp figurerna.

En ischokladkaka som har blivit en tradition i vår familj är den s. k. Radiokakan. Den är lätt att göra och många tycker om den och den är helt mjölkfri.

  • 20 fyrkantiga kex (Kontrollera noga att kexen är mjölkfria. Vi brukar använda ”Finger Mariekex”).
  • 250 g kokosfett
  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker eller 1 ½ dl strösocker (Använd florsocker om du vill ha en mjukare smak).
  • 3 msk kakao
  • (ev. lite rivet citron- eller apelsinskal)

Smält kokosfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda ner kakao och kokosfett samt rivet skal (om så önskas). Kläd en rak form med smörpapper (jag brukar använda en sockerkaksform eller en brödform). Varva ner kex och chokladsmet med smet underst och överst. Låt kakan stå kallt i minst fyra timmar (helst längre). Skär sedan upp tunna skivor med en vass kniv.

Ibland struntar jag i att göra en ischokladkaka och häller ischokladen i metalformar (ischokladformar) istället. Det är en annorlunda form av ischoklad, men den är mycket god. Annars kan man välja att köpa mjölkfri choklad (alternativt köpa choklad med 86 % eller mer). Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen. Rör ner en rejäl klick med mjölkfritt margarin och en liten skvätt havregrädde. Rör tills allting har blandas och margarinet har smält. Häll upp chokladen i ischokladformarna. Ställ ischokladen kallt och den är redo att ätas efter några timmar.

Något som också är gott, utan choklad, är mandelbräck. Man kan göra den på nötter eller valnötter också, men eftersom vissa i familjen är nötallergiker så gör vi den på mandel.

  • 200 g sötmandel (man kan skålla och skala den om man vill, men jag tycker faktiskt att bräcken ser godare ut om skalet är på).
  • 2 dl strösocker (det går utmärkt att byta ut hälften mot råsocker istället).

Rosta mandeln i en tjockbottnad gryta, i ca 5 minuter. Häll på sockret och smält tills det blir gyllenbrunt. Rör hela tiden! Annars kan det brännas vid. Häll upp bräcken på en smord plåt eller ett bakplåtspapper. När bräcken har svalnat knacka eller bryt försiktigt loss lagom stora bitar. Tänk på att när ni gör det här så blir det mycket varmt. Om ni inte är försiktiga så kan ni bränna er ordentligt.

Det sista receptet för idag blir chokladbullar. Det är ett vanligt enkelt recept som jag bara har bytt ut margarinet till mjölkfritt margarin istället.

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2-3 msk kakao
  • 2-3 msk starkt kokt kaffe (jag brukar byta ut mot vatten istället)

Blanda alla ingredienserna och forma därefter bullar som rullas i pärlsocker eller kokos. Ställt svalt innan det är dags att äta dem. Chokladbullarna blir även fina om de rullas i strössel eller färgar pärlsockret med karamellfärg innan.

Naturligtvis kommer vi även att göra marknadsnougat och knäck (se tidigare inlagda recept). Det låter faktiskt som att det kommer att bli en hel del julgodis hos oss i år. Mums!

Annonser
Det här inlägget postades i Bak- och efterrättsrecept, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s