Lucia

Idag är det Lucia-dagen. Egentligen finns det många olika legender som har gjort att vi har firat Lucia på det här sättet genom åren. Men jag tror att det är många olika traditioner som har samverkat. Många tror att den Lucia som vi firar i Sverige är helgonet Lucia från Syrakusa, fast det är inte riktigt så enkelt. Något som kan vara bra att veta är att Lucia skrivs med stor begynnelsebokstav om det handlar om helgonet från Syrakusa, annars är det liten begynnelsebokstav om det är lucia i ett luciatåg.

Det är främst Lucia-dagen som är samma och namnet, annars finns det inte speciellt många likheter. Då finns det flera likheter med de stjärngossetåg som studenterna på olika lärosäten gick för att samla in pengar till sina studier under trettonhelgen. Det var ofta lustspel som inte alltid överensstämde med det religiösa samhället i Sverige. På vissa platser förbjöds de till och med. I dessa stjärngossetåg brukar de tre vise männen finnas med och en ängel och denna ängel blev sedemera en Lucia. Alla studenter som var med i stjärngossetåget var manliga, eftersom kvinnor inte fick tillgång till den akademiska världen. Det gjorde att ängeln/lucian från början var en man. Det kan vara bra att veta i dessa dagar när man på olika håll diskuterar om lucian kan vara pojke eller om det måste vara en flicka. När det gäller hur lucian såg ut från början så fanns det inga riktlinjer, men däremot fanns änglavingarna med under lång tid.

En annan tradition som har bakats ihop med det här kom från Tyskland på 1600-talet. Under reformationen ville kyrkan få bort alla helgon, som t. ex. St. Nicolai (ett helgon som delade ut presenter). Därför ersattes St. Nicolai med en kvinnlig gåvoutdelare som kallades för Kinder Jes (Lilla Jesusbarnet) och hon delade ut gåvor i samband med julfirande. Naturligtvis förekom det här enbart i de högre klasserna. Detta gjorde att Kinder Jes konkurrerades ut av den populära julbocken och sedemera jultomten.

Helgonet St. Nicolai hade ofta med sig bakverk, som var utformade som katter. Dessa bullar kallades lussekatter här uppe i Norden på grund av att man förvrängde ordet Luciadag. Många trodde att det hade med Lucifer att göra istället. Lucifer var en fallen ängel som på vissa platser jämställdes med Djävulen. Då ansåg människor att lussebullar/lussekatter kunde blidka mörkrets krafter. Det är därför som dessa bakverk är förknippade med just Luciadagen. Att Luciadagen firas den 13 december har att göra med att under Medeltiden följdes den Julianska kalendern och då inföll årets mörkaste dag den 13 december. Idag följer vi den Gregorianska kalendern och då är den mörkaste dagen runt 21 december. Mörkrets krafter – det onda – skulle man se upp med och de krafterna var som starkast när det är som mörkast. Därför behövdes det någon som kom och lyste upp tillvaron och kunde blidka det onda. Därefter kunde något nytt börja och ljuset kunde återvända.

Fakta om Luciadagen från www.högtider.wordpress.com

Annonser
Det här inlägget postades i Reflektioner, Religion och traditioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s