Guds rike är nära

Igår var det Andra Advent och temat för den söndagen är: ”Guds rike är nära”. Frågan är hur man egentligen skall tänka? Menar de livet efter döden eller livet som blir den dag Jesus kommer tillbaka? Det är svårt att veta och man blir inte klokare om man läser dagens texter. Ni som är intresserade kan läsa i bibeln och själva bilda er en uppfattning (texterna är hämtade ur årgång 1):

 • Mika 4:1-4
 • Romarbrevet 15:4-7
 • Lukasevangeliet 21:25-36

Det är nog en s. k. tolkningsfråga. Antagligen beror det på vad man själv är mest intresserad av.

Något annat som fastnade under gudstjänsten var det här med tiden. Det är alltid svårt att veta vad som menas med ”nära”. Det hela beror helt på vad man jämför med. Allting med tid är relativt och hur vi människor bedömer det handlar om våra subjektiva önskningar, t. ex. vill vi hemskt gärna att det skall bli jul så känns det som att julen är långt borta men ser vi julen som ett stressmoment känns det som att den kommer alldeles för snart. Det här med att ”Guds rike är nära” innebära alltså att vår tolkning och önskning spelar in. Våra känslor är mycket individuella och det är likadant med vår tidsuppfattning. Hur vi än uppfattar det här så hoppas jag att vi i vår vardag och i den verklighet som vi lever i kan se att Guds rike faktiskt är nära. Det finns här och nu. Det kan vara i en sång, promenad, meditation, barnen, etc. Det gäller bara att se det och uppskatta livet som finns runt omkring.

Som en avslutning på det här blogginlägget tänkte jag dela med mig av en psalm som vi sjöng på gudstjänsten. Det är en adventspsalm som heter ”Det susar genom livets strid”, psalm 109 i den svenska psalmboken.

Annonser
Det här inlägget postades i Reflektioner, Religion och traditioner. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Guds rike är nära

 1. Shareen skriver:

  Du kom ihåg hur negativt jag var angående snön/is/halka… och just igår när ja ute, jag fick en märklig känsla.. i cant describe it in words but i know when I say this ‘oh Thank you God for my legs, arms and every inch of my body and health’ Jag hittade ett par vinterskor i goretex så jag kan forsätta ta promenader i vintertid också. Jag uppskatta det som är omkring mig.

  Just realising the little miracles in life make a HUGE difference 🙂
  kram

  • tavar skriver:

   Det gäller att ta tillvara alla de små tillfällena… 🙂

   Härligt att du hittade ett par skor som du tycker om. Det gör att promenaderna känns bättre och att du slipper att halka runt. Vi hade också ishalka idag. Det var väldigt otrevligt att ge sig ut.

   Var rädd om dig!! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s