Ett nådens år

Första Advent är början på något nytt. Det är den första söndagen på det nya kyrkoåret. Själva ordet ”Advent” kommer från latinets adventus (Domini) och betyder ”(Herrens) ankomst”. Det är det som adventstiden går ut på: att vänta på Jesu födelse. Det är troligtvis därför som många tror att ordet advent egentligen betyder ”väntan”, men det gör det alltså inte. Det är ankomsten vi väntar på. Men egentligen är det ingen som vet när Jesus faktiskt föddes. Att den placerade vid den här tidpunkten på året beror på många saker. Dock bidrog en orsak. Det var nämligen så att romarna firade solgudens födelse den 25 december och därför var det lätt att byta till denna dag när kristendomen blev dominerande. Men från början firade de kristna Jesu födelse den 6 januari.

Det västerländska kyrkoåret börjar med första Advent och avslutar året med domsöndagen. Temat för första Advent är ”nådens år”. Det tycker jag känns trösterikt, eftersom att året slutar med domsöndagen. Varje år är ett nådens år. Yngve Kalin (hemsida) skriver i en av sin predikningar att han ser varje söndag som pärlor på ett halsband. Där pärlorna representerar dagar då vi människor får hämta kraft och mod att orka med vår vardag. Jag tycker att det är en bra bild att ha med sig. Söndagarna behövs till att ladda batterierna. Tyvärr är det inte alltid som det blir så. Vi människor har en förmåga att försöka göra så mycket vi kan på de dagar som egentligen är tänkta till att ta det lugnt. Vi vill så mycket, men stressen kan göra att vi inte hinner något.

Ta vara på pärlorna, så kommer det att bli ett nådens år.

Annonser
Det här inlägget postades i Reflektioner, Religion och traditioner. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ett nådens år

 1. Shareen skriver:

  bra läsning, Tina. sen tänkte jag hur många är det som verkligen tänker att ladda batterier på söndagar?

  • tavar skriver:

   Tack!

   Ja, det har jag också tänkt på… Tyvärr är det inte så vanligt att man gör det, eftersom vi har så mycket som vi vill hinna med. Det är nog många som gör så. Däremot mina föräldrar och deras generation försöker ta det mera lugnt på söndagarna. Det är kanske något som vi stressade människor borde ta till oss?!

   // Tina

   • Shareen skriver:

    tog mig minst 1½år att lära släppa alla måsten och njuta helgerna men så var det inte alls förra året den här tiden.. gick in i väggen.. ska inte låta det hända igen.

 2. tavar skriver:

  Helgerna är viktiga!! Vi måste vara rädda om oss och verkligen ta till vara på ledigheten och ladda. När det gäller förra året så var det verkligen en kämpig termin och jag tror det är därför som jag försöker var med familjen på helgerna i år. Skönt att du har kommit till insikt!!! 🙂

  Var rädd om dig vännen! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s