Recept på kroppkakor

I dagens blogginlägg tänkte jag dela med mig av det utlovade receptet på kroppkakor. Jag vet att det finns massvis av recept på hur man gör kroppkakor och en del finns inte nedskrivna, men jag tänkte dela med mig av fyra olika som har funnits i vår familj under lång tid. Tre av recepten är på ”gråa kroppkakor” och den fjärde är på ”vita kroppkakor”. Det som skiljer dem åt är att en del vill använda enbart råa potatisar medan andra vill ha kokta potatisar. De med kokta potatisar går fortare att koka och de är lite mjukare i konsistensen, men annars är skillnaden inte så stor. När man gör kroppkakor är det bästa att använda potatis som är mjölig.

Mormors recept (Öländska kroppkakor)

  1. 1 kg potatis skalas och rives på den minsta sidan på rivjärnet. Därefter silas potatisen i ett durkslag. Den avrunna potatisen blandas sedan med 3 kokta och mosade potatisar. Gör en deg med potatisen tillsammans med 1 ½ dl vetemjöl och en tsk salt. Blanda även ned potatismjölet som blir när potatisen har runnit av (i det avsilade vattnet).
  2. Forma 12 st bullar av smeten och gör en grop i bullarna.
  3. Skär ca 300 g sidfläsk i mycket små tärningar och stek sidfläsket med en lök och kryddor (t. ex. salt, vitpeppar och kryddpeppar). Uteslut salten om du använder rimmat fläsk.
  4. Fördela fyllningarna i bullarna, täck över fyllningen och gör bullarna runda igen. Platta till dem en aning.
  5. Lägg dem i kokande vatten (med salt).
  6. Låt dem sjuda i ca 20 minuter, efter att de har flytit upp till ytan.

 

Mammas kroppkakor

½ kg potatis skalas och rives på rivjärn. Lägg dem i durkslag.

½ kg potatis skalas och kokas. Mosa dem när de är mjuka.

1 ägg

1 ½ – 2 dl vetemjöl

1 tsk salt

  1. Blanda alla ingredienserna till en smet.
  2. Följ sedan anvisningarna från ”Mormors Kroppkakor”, från steg 2 – 6.

 

Farmors kroppkakor

Det är samma recept som till ”Mormors Kroppkakor”, men stek inte fläsket innan. Detta gör att koktiden förlängs till ca en timme.

 

Vita kroppkakor

För att göra kroppkakor på enbart kokta potatisar används mormors recept. Byt bara ut de råa potatisarna mot kokta potatisar och förkorta sedan koktiden med ca 10 minuter.

Lycka till!

Annonser
Det här inlägget postades i Matrecept, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s