Äppelmuffins

Färdiga äppelmuffins den 2 september 2011

Vi bakade äppelmuffins till familjemyset i fredags. Jag tänkte att jag skulle delge er receptet, eftersom vi gillade dem så mycket. Det ursprungliga receptet kan hittas här. Äppelmuffins var lätta att göra och alla barnen ville hjälpa till. De blev mycket smarriga!

Äppelmuffins: 125 g smör (margarin går bra och vi använde mjölkfritt), 1,75 dl strösocker (eller 1 dl strösocker och 0,75 dl farinsocker), 2 st ägg, 1,5 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver, 4,5 dl vetemjöl samt 1,5 dl mjölk eller grädde (vi använde havrebaserad grädde och det fungerade bra).

Fyllning: 1-2 äpplen, 0,5 tsk kanel samt 1 msk strösocker (Vi mätte inte, utan vi rullade äppelskivorna i socker och strödde över kanel).

Ugnen ska vara på 200 grader C och det blir 12 stora eller 30 mindre muffins.

  1. Först tog vi fram margarinet och lät det bli rumstempererat. Samtidigt ställde vi ut 12 stora muffinsformar och ställde ut på en plåt.
  2. Därefter rörde vi margarinet och sockret till en jämn smet. Vi använde elvisp.
  3. Sedan tillsatte vi äggen, ett i taget, och rörde det till smeten var jämn.
  4. Vi blandade därefter ner vaniljsocker och bakpulver och vispade till en slät smet.
  5. Vetemjölet och  mjölken tillsatte vi och vispade allt tills det var jämnt. (OBS! Tänk på att inte vispa längre än nödvändigt, eftersom man lätt kan ha sönder äggtrådarna.)
  6. Därefter delade vi ut smeten i de tolv formarna. Vi försökte att fördela jämnt, men det var inte alltid barnen lyckades. Men det gör inget om de inte blir exakta. Då ser man att de är hembakade.
  7. Nu var det dags för att skala och dela äpplena i skivor och hälla socker och kanel på dem.
  8. Sedan roade sig barnen kungligt. De petade ner äppelskivorna i muffinsformarna. Samtidigt försökte jag se till att äppelskivorna blev jämnt fördelade.
  9. Därefter var det dags att grädda äppelmuffins. Vi hade dem i mitten av ugnen och använde varmluftsugnen (175 grader C). Äppelmuffins fick stå inne i ugnen i ca 15-20 minuter. Om man gör mindre äppelmuffins så kan de inte vara inne lika länge.

Lycka till!

Annonser
Det här inlägget postades i Bak- och efterrättsrecept, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s