Demokratiprojekt

Igår fick jag vara med på en skolutflykt. Det var pojkarnas skola som anordnade en resa för alla barnen och personalen på skolan. Pengarna hade de fått från något som kallas demokratiprojekt. Det är kommunen som skänker pengar till skolorna. För att få ett bidrag måste först alla eleverna enas runt ett projekt, så som t. ex. nya lekredskap eller en bullkiosk. Därefter skickas två representanter från varje skola till kommunhuset för att diskutera hur potten skall fördelas. Där måste eleverna lägga fram vilket projekt det gäller, hur mycket pengar de behöver och argumentera för att de skall få det belopp som de begär. Tyvärr blir det alltid en skola som får stryka på foten, om någon annan har bättre argument. Men naturligtvis får alla skolor del av pengarna. Det är ingen som går lottlös. Vår äldsta son och en annan kille blev utsedd till att åka iväg och representera skolan. De klarade sig bra. De fick inte hela beloppet, men sonen var nöjd med sin egen insats och utfallet blev över hans förväntan. Jag tycker att det är en bra sak att lära dem hur gången är i ett demokratiskt beslut. Det har de lagt upp på ett bra sätt.

Årets demokratiprojekt var att alla eleverna och skolans personal  tillsammans skulle åka iväg till Skånes Djurpark. Det blev verkligen en toppendag. Solen sken och det var varmt och gott, 26 grader. Ibland var det nästan för varmt. Men vi hade mycket dricka med oss och mitt enda uppdrag på denna skolutflykt var att se till att alla barnen fick i sig vätska. Dessutom var det roligt att se att alla djuren i parken var i full gång. Jag trodde nästan att det skulle vara för varmt, men trots värmen fick vi se alla djuren. Jag tror att det var ett bra tillfälle att åka. Vädret har varit lite ostadigt de senaste dagarna och det gjorde att djuren inte var så slagna av värmen.

Naturligtvis gick klockan mycket snabbt när man har roligt och det gjorde att vi inte kände oss klara när tiden hade gått ut. Jag fick lova pojkarna och även dottern, som var med på skolutflykten, att vi skulle åka dit igen. Det gör jag gärna, för vi hade det så trevligt. Vi har varit där med barnen när de var mindre, men de hade inget minne av det. Det är roligt när en utflykt blir så lyckad. Alla var mycket nöjda med demokratiprojektet. Det blev en fullträff. Men när vi åkte hem var alla barnen och de vuxna mycket trötta.

Tack alla för en underbar skolutflykt!

Annonser
Det här inlägget postades i Familjen, Reflektioner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s